© MAD

UPGRADING NOORD ARCHEOLOGISCH DEPOT TE NUIS

Nuis, 2014

Het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis is de verzamelplaats van nagenoeg alle opgravingen die gedaan worden in de drie noordelijke provinciën Groningen, Friesland en Drente.

Deze schatkamer met miljoenen oudheidkundige voorwerpen is na het ontwerp en de ingreep van

MAD JOHANNESMOEHRLEIN  architekten toegankelijker dan ooit.

De oorspronkelijke opdracht voor het plaatsen van drie klimaatkamers ten behoeve van geconditioneerde opslag van organische en metalen vondsten, maar ook van oude documenten was voor J.P.Moehrlein aanleiding om na te denken over het gebruik van het depot als geheel.

Al snel werd duidelijk dat de schatten in plaats van verborgen, onzichtbaar en opgeslagen te blijven toegankelijk en zichtbaar zouden moeten worden gemaakt voor het publiek, voor deskundigen, hobbyarcheologen maar ook voor schoolklassen en overige geïnteresseerden.

Dit idee was dermate overtuigend dat de opdrachtgever, de Provincie Groningen voor een gehele aanpak heeft gekozen.

Middels een nieuwe entrée, een auditorium en het ‘openbaar maken’ van de ‘werkvloer’ worden nu diverse exponaten uit de collectie zichtbaar en kunnen hier ter plekke zowel discussies danwel voorlichtingen en lezingen plaatsvinden.

Middels de toepassing van semi-transparante materialen is letterlijk meer openheid ontstaan.

De behandeling van de gevels in kleur zorgt er nu voor dat het Noordelijke Archeologisch Depot daadwerkelijk zichtbaar is geworden voor de buitenwereld.