© MAD

HERGEBRUIK VAN STARKENBORGH BRUG

Groningen, 2009

Vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw maakt de spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal een verbinding tussen Groningen en Sauwerd. De brug, een geklonken vakwerkconstructie uit 1933, moest verdwijnen vanwege de spoorverdubbeling Groningen-Sauwerd en de verbreding van het Van Starkenborghkanaal. Na de vijf pijpen van de Groningse Electriciteitscentrale verliest de stad Groningen daarmee opnieuw een markant herkenningspunt en een stukje identiteit.

 Op zondag 11 mei 2003 werd de 250 ton wegende spoorbrug op een ponton getakeld, om vervolgens te worden afgemeerd in de haven aan de Stockholmstraat. De uittakeling en het transport van de meer dan 70 jaar oude brug gingen gepaard met een requiem-annex-lichtshow, waaraan onder meer zestig koperblazers hun medewerking verleenden. Volgens de Stichting “Het spoor niet bijster”, welke zich inzet voor het behoud van de brug, is deze een oud stukje Groningen en dus van cultureel-historische waarde.

Eén keer is de brug verwoest en weer opgebouwd. Dat gebeurde in april 1945: De brug werd door de terugtrekkende Duitse troepen opgeblazen. Na de sloop op 11 mei 2003 is het nu tijd om de brug voor de tweede keer een nieuw leven in te blazen.

Ook M A D  JOHANNESMOEHRLEIN   architekten zetten zich, mede vanuit het oogpunt van Duurzaamheid in voor behoud van cultureel erfgoed en hebben naast andere projecten en initiatieven uit het verleden een revitalisatieplan inclusief een visualisatie gemaakt voor hergebruik van de VAN STARKENBORGHBRUG.