© MAD

UPGRADING BEDRIJFSVERZAMELGEBOUW ESSENT LENINGRADWEG

Groningen, 2007/2009

In opdracht van projectontwikkelaar ‘De Groninger Steen’ heeft MAD JOHANNESMOEHRLEIN architekten een ontwerp gemaakt voor een bedrijfspand aan de Leningradweg op het bedrijvenpark
Euvelgunne te Groningen.

De opdracht bestond primair uit een onderzoek naar de mogelijkheden van hergebruik van een bestaand pand. Het doel van de opgave was om een bedrijfspand te creëren dat in onderdelen kan worden verhuurd middels separate units die voorzien zijn van een kantoorruimte en een werkruimte welke goed toegankelijk is voor aanlevering van goederen.

In het ontwerpproces heeft MAD JOHANNESMOEHRLEIN architekten gezocht naar een nieuwe identiteit voor deze locatie middels een transformatie van het aanwezige pand. Tijdens dit proces is ervoor gekozen om het bestaande pand geheel te demonteren en plaats te maken voor nieuwbouw waardoor de gewenste flexibiliteit ten aanzien van gebruik en segmentering in de vorm van bedrijfsunits kon worden gerealiseerd. In het ontwerp is de plint op begane grond wederom op de bestaande rooilijnen terug geplaatst. Op deze horizontaal gerichte, zilvergrijze bouwlaag is vervolgens een overkragend volume op de verdieping geplaatst wat de hoekligging van het pand maximaal benut c.q. benadrukt middels een ‘vizier’,een panoramavenster dat zich duidelijk richt op het belangrijke verkeerskruispunt.
In deze verdieping zijn de gemeenschappelijke functies ondergebracht, zoals kantoorvertrekken, kantine en kantoortuinen. De hoogte van het overstek is zodanig gekozen dat het pand op de begane grond goed toegankelijk blijft voor aanlevering van goederen.
Middels een verticale, fel groene, stalen gevelbeplating met variabele profilering is er naar een zekere verfijning van de gevel gezocht. Het gebouw is toegankelijk middels glazen entree’s c.q. stijgpunten die onder het overstek zijn geplaatst en de bedrijfsunits zelfstandig van elkaar laten functioneren.