© MAD

NIEUWBOUW 38 APPARTEMENTEN EN 12 STUDIO'S NOORD INDISCHE BUURT

Groningen, 2006/2009

In opdracht van de Woningcorporatie Lefier stad groningen heeft MAD Architekten 38 appartementen en 12 studio’s ontworpen in het kader van wijkvernieuwing van de naoorlogse wijk Noord Indische Buurt te Groningen.

De 38 appartementen bestaat uit twee gebouwen die middels een open brug met elkaar zijn verbonden. Elk gebouw bestaat uit 4 bouwlagen waarin 19 appartementen zijn gesitueerd. Het complex is zuid-west georiënteerd. Mede hierdoor is gekozen voor een glasgevel en prefab-betonnen balkons aan de voorgevel. Aan de galerij-zijde wordt de gevel uitgevoerd in transparant behandelde houten delen en zorgt voor een ‘warme’ uitstraling. In hoofdzaak worden de gevels uitgevoerd in metselwerk om en om gemetseld in zogenaamde ‘speklagen’. Donkerpaars glinsterend baksteen afgewisseld met roodbruine strengperssteen in wildverband. Dit metselwerk verwijst naar de vele omliggende bebouwingen die kenmerkend zijn door de rode baksteen architectuur van de  ‘Amsterdamse School’ periode.

De studio’s zijn verdeeld in 2 gebouwen met elk 6 wooneenheden. De 2 ‘studio’-complexen worden tussen het appartementencomplex en de grondgebonden eengezinswoningen aan de Bandoengstraat en aan de Timorstraat gesitueerd.

Het studio’s-complex bevatten 4 wooneenheden van 50 m2 en 2 wooneenheden van het type maisonette bestaande uit de 2e verdieping en zolder voorzien van een loggia. De gevels bestaan uit metselwerk overeenkomstig met de 16 grondgebonden woningen aan de Bandoengstraat en 38 appartementen aan de Palembangstraat. De gevel van de hoofdentree en trappenhuis bestaat uit een staalconstructie met een glasinvulling van u-profiel glas.