© Gerard van Beek Fotografie

WOONZORGCOMPLEX, 12 APPARTEMENTEN


Steenwijk, 2004-2006

Woonconcept Vastgoed gaf opdracht voor het ontwerpen van een huisvesting voor 12 meervoudig gehandicapte mensen met collectieve voorzieningen. Als locatie voor het gebouw werd in overleg met de gemeente Steenwijkerland de kop van de A-straat in Steenwijk aangewezen. Deze locatie vormt enerzijds de stedenbouwkundige afsluiting van de straat ‘A-straat’ en reageert anderzijds op de tegenoverliggende kenmerken van deze plek, namelijk de nieuwbouw van de eengezinswoningen, het ertussen liggende openbare speelgebied en het aan de noordkant bestaande, monumentale stadspark ‘Rams Woerthe’. Dit park is circa 20 hectare groot en is in Engelse landschapsstijl naar het ontwerp van Hendrik Copijn uitgevoerd.

Het ontwerp van het zorgcomplex vormt in deze context als het ware een soort van ‘sluitsteen’ met een alzijdige oriëntatie ten opzichte van alle deelstukjes van deze stedenbouwkundige puzzel. Architekt J.P.Moehrlein van MAD architekten uit Groningen heeft ervoor gekozen het gebouw in de ovale, bijna organische vorm van een ‘plectrum’ te ontwerpen waarbij de woonfuncties, c.q. de bewoners uitzicht hebben op de zonzijde, de deels bebouwde en bewoonde omgeving aan de zuidkant. Het zorgcomplex is met zijn warme uitstraling gemaakt van onbehandeld hout en doordrongen van een rechthoekig volume wat voorzien is van zilverkleurig glanzend metselwerk en waarin alle secundaire functies gehuisvest zijn, zoals de entree, trap, lift, techniek, beheerder en andere.

De natuurlijke uitstraling van de houten gevels reageert op de letterlijk groene, parkachtige omgeving terwijl het krachtige metselwerk licht en zon reflecteert en reageert op de bakstenen gebouwen uit de directe buurt.

De collectieve functies zoals eet- en speelruimtes zijn ondergebracht aan de noordzijde van het gebouw, aan de kant van het stadspark ‘Rams Woerthe’.

De centrale gang binnen het gebouw is aan het einde voorzien van een verticaal, glazen element wat bij zonlicht schittert in zijn natuurlijke, groene kleur.

In de vrijstaande houten berging naast de entree is ruimte voor electrische rolstoelen met een docking-station voor electrische oplading van de accu’s.