© MAD 2020

NIEUWBOUW 14 APPARTEMENTEN BARESTRAAT / GEULSTRAAT

Groningen

In het kader van het initiatief BOUWjong, een aanjaag-project van de Gemeente Groningen, waarbij versterkt is gekeken naar mogelijke huisvestingslocaties voor jongeren, ontstond het idee tot revitalisatie van deze locatie.
Op het voormalige terrein van een autogarage waarin ook eerder schildersbedrijf SIPS en Schoonmaakbedrijf De Wit waren gehuisvest heeft architect J.P.Moehrlein van bureau MAD
JOHANNESMOEHRLEIN architekten een studie verricht naar een invulling met een woonfunctie.
Hiervoor zou de oude loods plaats gaan maken voor nieuwbouw en het bestaande woongebouw op de hoek Barestraat / Geulstraat gerenoveerd en met een extra bouwlaag ‘opgetopt’ of uitgebreid worden.
De planvorming kwam vooral door de financiële Bouwcrisis van ca. 2009 t/m 2017 tot stilstand. Uiteindelijk werd het project verkocht aan DC Wonen uit Groningen wie vervolgens de realisatie gestalte gaf.
Hierbij werden de oorspronkelijk geplande kleinere studio’s herverdeelt tot middelgrote appartementen.
Het hoofdidee, namelijk het creëren van een knusse woon-binnenplaats, zoals deze vak te zien zijn in zuid-europeese steden en dorpen, is uitgangspunt gebleven. De ruimte tussen de nieuwbouw en het bestaand woongebouw vormt desgewenst de ontmoetingsplek voor alle bewoners.
De gebroken witte stucwerk-facades in combinatie met naturel houten onderdelen probeert de bedoeling van een mediterrane sfeer te bevorderen.